Työntekijöiden esittely: Riku Kallio, Software Developer

“Fullstack-devaaja, jolla on fokus frontend-tekemisestä. React, Angular, Typescript ja Java ovat mun vahvimmat alueet”, kuvailee osaamistaan Compilen tuoreimpien työntekijöiden joukkoon kuuluva Riku Kallio.

Riku on tietotekniikan diplomi-insinööri, jota kaikki tekninen on kiinnostanut jo pikkupojasta asti. Kun 19-vuotiaana ammattikoulussa tehtäväksi tuli lopputyö, Riku rakensi opiskelukaverin kanssa pelin, joka pohjautui legendaarisen Quake 2:n avoimeen lähdekoodiin. “Teimme itse uudet 3D kartat, mallinsimme tekstuureja ja koodasimme uuden pelilogiikan.”

Riku myöntää, että hän ei ole koskaan vaihtanut työpaikkaa liian helposti, mutta talvella 2019 hän tapasi compilelaisen, joka kehui vuolaasti silloista työnantajaansa. “Tälläkin kertaa mietin asiaa vuoden ennen kuin laitoin hakemuksen”, Riku nauraa.

Perheellisenä ja paljon harrastuksia omaavalla ohjelmoijalla on hyvä strategia saada kaikki mahdollinen tekeminen mahtumaan yhteen päivään. Kaiken keskiössä on rivakka startti – aikainen herätys ja heti lenkille.

“Pyrin käymään joka arkiaamu joko pyörällä tai juosten lyhyen lenkin. Teen aamupalan valmiiksi, herätän tyttäreni, siirryn työhuoneeseen ja aloitan työt samalla kun nautin aamupalan noin seitsemän aikoihin. Päivästä riippuen teen noin neljään asti töitä, johon sisältyy muutamia palavereja, ja erityisesti keskittymistä koodiin. Työn jälkeen aika menee kodin ja arjen pyörittämiseen. Jos kuitenkin vapaata järjestyy, käyn Training for Warriors -salilla, ajelen moottoripyörällä ja skeittaan.”

Jo ennestään osittaiseen etätyöhön tottunut Riku on ottanut pandemian tuoman etätyön hyvin vastaan: “Etätyö mahdollistaa helposti työn ja perheen yhteistoiminnan kun voi ruokailla ja pitää välillä lyhyen tauon perheen kanssa. Työhuoneeseen on myös lyhyt työmatka. Toisaalta, olisi myös kiva nähdä välillä työkavereita”, Riku pohtii. Ennen pandemiaa Riku laittoi työhuoneen kuntoon ostamalla uuden sähköpöydän ja järjestelemällä työpisteen ja laitteet siten, että työhön keskittyminen on helppoa.

“Mahtavaa, että näinkin pitkä isyysvapaa onnistui vaikka olinkin melko uusi compilelainen. Musta tuntuu, että lomien sopiminen on meillä helppoa, kunhan vain otetaan asiakas ja asiakkaan tarpeet huomioon.”

Kesällä Riku oli pitkään töistä isyysvapaalla, ja palasi töihin hyvin levänneenä. “Mahtavaa, että näinkin pitkä isyysvapaa onnistui vaikka olinkin melko uusi compilelainen. Musta tuntuu, että lomien sopiminen on meillä helppoa, kunhan vain otetaan asiakas ja asiakkaan tarpeet huomioon.”

Riku arvostaa yrityksen päätöstä maksaa työntekijälle reilua palkkaa. Näin ollen myyminen jää myyjille ja devaajalle saavat mahdollisuuden keskittyä täysin koodaamiseen.

“Tykkään myös Compilen ihmisisistä. Meillä niin kahvihetket kuin vakavammat keskustelut sujuvat loistavasti ja kaikki osaavat kommunikoida hyvin.”

Lue lisää Compilesta | Kokenut ohjelmistokehittäjä – hae meille töihin! | Ohjelmistokonsultointi

Seuraa meitä Linkedinissä niin tiedät aina, mitkä ovat ohjelmistokehityksen toimivimmat käytännöt juuri nyt.

Tuntuuko, että...

 …teidän softakehitystiimissä sekä palautteen antaminen että vastaanottaminen on vaikeaa?

Tilaa ilmainen miniopas tilanteen ratkaisemiseksi tästä:

    Kun tilaat oppaan, liityt samalla uutiskirjeemme tilaajaksi, ja saat lisää inhimillisen johtamisen vinkkejä. Voit poistua listalta koska vain.

    eNPS-mittaus perustuu Fred Reichheldin kehittämään Net Promoter Score -mittariin, jolla alunperin tutkittiin yritysten asiakaskokemusta ja asiakastyytyväisyyttä. Myöhemmin sitä on alettu käyttää myös työntekijätyytyväisyyden tutkimiseen (e niin kuin employee + NPS).

    Näin mittaus tehdään.

    Kysymme työntekijöiltämme kerran kertaa vuodessa, että “kuinka todennäköisesti suosittelisit työpaikkaasi ystäville tai tutuille asteikolla 0-10?”. Sen jälkeen pyydämme tarkennusta avoimella kysymyksellä: ”mistä syystä annoit tämän tuloksen?”.

    Niitä, jotka antavat luvuksi 9 tai 10, kutsutaan suosittelijoiksi. Niitä, jotka antavat luvuksi 0-6, kutsutaan kriitikoiksi.

    eNPS-tulos lasketaan vähentämällä suosittelijoiden suhteellisesta prosenttiosuudesta kriitikoiden suhteellinen prosenttiosuus. Muut vastaukset saavat arvon 0.

    Mittarin tulokset voivat olla mitä vain -100 ja +100 väliltä. Yli nollan nousevat tulokset ovat tyydyttäviä. +10 ja +30 välillä olevia tuloksia pidetään hyvänä, ja yli +50 olevia tuloksia pidetään erinomaisena.