Esihenkilö paljastaa – Kysy tämä taikakysymys, kun haluat saada työntekijän kertomaan huolensa

Taikakysymys, joka saa työntekijän kertomaan huolensa – Tarinoita kestävästä ohjelmistokehityksestä

Äänessä Jari Hakulinen, konsulttien esihenkilö ja hankevastaava:

”Meillä esihenkilöt käyttävät konsulttien kanssa jatkuvasti yhtä kysymystä.

Se auttaa ymmärtämään heitä ja sitä kautta ottamaan heidän tarpeensa paremmin huomioon.

Kysymys on näin yksinkertainen:

”Mikä fiilis, asteikolla 0-100?”

Kysymyksellä ei viitata vain töihin vaan tämän hetken fiilikseen kokonaisuutena. Kaikkeen mikä mietityttää tai stressaa. Myös harrastuksissa tai kotona.

Saattaa kuulostaa pinnalliselta. Ehkä numerokin tuntuu pöhköltä.

Mutta voima on siinä, että se esitetään kerran kuussa.

Kun konsultti joutuu vastaamaan siihen joka kuukausi, hän huomaa että hänen tunteidensa ääreen pysähtyminen on tärkeää myös esihenkilölle.

Mitä tulee numeroon, sillä itsessään ei ole merkitystä, mutta sen muutoksilla on.

Annan esimerkin.

Erään konsultin fiilisnumero oli selkeästi alempi kuin edellisessä kuussa. Kysyin asiasta. Paljastui, että hänellä on käynnissä talonrakennusprojekti, joka venyy. Rahaa paloi ja se kaikki kuormitti.

Vaikka minusta ei ollut remppa-avuksi, tällainen tieto oli silti tärkeä, sillä saatoin peilata sitä tulevan vuoden tilanteisiin.

Nimittäin meillä oli konsultin kanssa alustavia suunnitelmia osaamisen kehittämiseen liittyen.

Mutta kuultuani talonrakennusprojektista, sanoin konsultille että pannaan suunnitelmat jäihin ja nyt huolehdit ettet pala loppuun. Vasta sitten kun talo on pystyssä ja vapaa-aikaa tylsyydeksi asti niin palataan osaamisen kehittämiseen.

Se otti konsultilta painetta pois töiden päästä.

Olen kokenut, että kun kysymys esitetään säännöllisesti, ihmiset alkavat uskaltaa nostaa esiin huoliaan ja luottavat siihen että huolet otetaan vastaan ja että niille voi tehdä jotain.”

Seuraa meitä Linkedinissä niin tiedät aina, mitkä ovat ohjelmistokehityksen toimivimmat käytännöt juuri nyt.

eNPS-mittaus perustuu Fred Reichheldin kehittämään Net Promoter Score -mittariin, jolla alunperin tutkittiin yritysten asiakaskokemusta ja asiakastyytyväisyyttä. Myöhemmin sitä on alettu käyttää myös työntekijätyytyväisyyden tutkimiseen (e niin kuin employee + NPS).

Näin mittaus tehdään.

Kysymme työntekijöiltämme kerran kertaa vuodessa, että “kuinka todennäköisesti suosittelisit työpaikkaasi ystäville tai tutuille asteikolla 0-10?”. Sen jälkeen pyydämme tarkennusta avoimella kysymyksellä: ”mistä syystä annoit tämän tuloksen?”.

Niitä, jotka antavat luvuksi 9 tai 10, kutsutaan suosittelijoiksi. Niitä, jotka antavat luvuksi 0-6, kutsutaan kriitikoiksi.

eNPS-tulos lasketaan vähentämällä suosittelijoiden suhteellisesta prosenttiosuudesta kriitikoiden suhteellinen prosenttiosuus. Muut vastaukset saavat arvon 0.

Mittarin tulokset voivat olla mitä vain -100 ja +100 väliltä. Yli nollan nousevat tulokset ovat tyydyttäviä. +10 ja +30 välillä olevia tuloksia pidetään hyvänä, ja yli +50 olevia tuloksia pidetään erinomaisena.