6 hyötyä jotka saat, kun hankit devaajan ohjelmistokehitystiimiisi Compilesta

Kun tarvitset konsultin ohjelmistokehitystiimiisi, on väliä mistä sen hankit.

Toki kaikki konsulttiyritykset tarjoavat taitavia ammattilaisia.

Mutta kun otat konsultin Compilesta, saat nämä 6 hyötyä:

 

🏃‍♂️ Alhaisempi vaihtuvuus

Meillä konsulttia ei määrätä hankkeeseen vaan hän on itse halunnut valita sen. Siksi hän on tullut jäädäkseen. Seniorina hän ottaa usein tiimin juniorit siipiensä suojiin ja tuo näkemystä ja psykologista turvaa hankkeisiin.

 🚀 Korkealaatuinen työ

Koska senioritason devaaja on joutunut urallaan ylläpitämään huonoa koodia ja kärsinyt siitä, ammattiylpeys ei anna myöten tehdä sellaista itse. Hänellä on näkemystä valita sopivat teknologiat ja halua vaatia kestävää dokumentointia koko tiimiltä.

🔥 Kova motivaatio

Sopivan haastava projekti, riittävä korvaus sekä kuukausittaisen pulssipalaverin tarjoama raami pitää devaajan draivin korkealla.

📣 Parempaa johtamista

Kuukausipalaverit konsultin ja asiakasvastaavan kesken nostavat esiin mahdolliset ongelmat hankkeessa ja niihin päästään puuttumaan asiakkaan kanssa matalalla kynnyksellä ennen kuin ne eskaloituvat.

💬 Sujuvaa kommunikointia

Meidän konsulttimme ovat proaktiivisia ongelmanratkaisijoita jotka uskaltavat tuoda oman näkemyksensä esiin. Jokainen heistä puhuu suomea ja englantia ja asuu Suomessa.

✅ Huoleton valinta

Kun ostat Compilen konsultin, et saa vain yhden ihmisen osaamista ja motivaatiota, vaan mukana tulee inhimillisen ja teknisen kestävyyden kulttuuri, joka tuo liiketoiminnallesi taloudellista ja ekologista hyötyä.

Seuraa meitä Linkedinissä niin tiedät aina, mitkä ovat ohjelmistokehityksen toimivimmat käytännöt juuri nyt.

eNPS-mittaus perustuu Fred Reichheldin kehittämään Net Promoter Score -mittariin, jolla alunperin tutkittiin yritysten asiakaskokemusta ja asiakastyytyväisyyttä. Myöhemmin sitä on alettu käyttää myös työntekijätyytyväisyyden tutkimiseen (e niin kuin employee + NPS).

Näin mittaus tehdään.

Kysymme työntekijöiltämme kerran kertaa vuodessa, että “kuinka todennäköisesti suosittelisit työpaikkaasi ystäville tai tutuille asteikolla 0-10?”. Sen jälkeen pyydämme tarkennusta avoimella kysymyksellä: ”mistä syystä annoit tämän tuloksen?”.

Niitä, jotka antavat luvuksi 9 tai 10, kutsutaan suosittelijoiksi. Niitä, jotka antavat luvuksi 0-6, kutsutaan kriitikoiksi.

eNPS-tulos lasketaan vähentämällä suosittelijoiden suhteellisesta prosenttiosuudesta kriitikoiden suhteellinen prosenttiosuus. Muut vastaukset saavat arvon 0.

Mittarin tulokset voivat olla mitä vain -100 ja +100 väliltä. Yli nollan nousevat tulokset ovat tyydyttäviä. +10 ja +30 välillä olevia tuloksia pidetään hyvänä, ja yli +50 olevia tuloksia pidetään erinomaisena.